gabriel badea paun

Despre arhitectul Palatului Telefoanelor şi viaţa artiştilor colecţionari

26.05.2015
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Interviu cu Gabriel Badea-Păun

Bine v-am regăsit!

Dacă sunteţi pasionaţi de artă, staţi pe-aproape câteva clipe. Începem săptămâna cu câteva noutăţi de la istoricul de artă Gabriel Badea-Păun. L-am revăzut pe Gabriel la Paris şi am vorbit câte în lună şi în stele, iar pentru voi l-am descusut înadins cu privire la cele mai noi proiecte ale sale.

Gabriel Badea-Păun este doctor în istoria artei la Sorbona şi autor al unor cărţi traduse în mai multe limbi: Portraits de société. XIXe-XXe siècle (Paris, 2007; The Society Portrait from David to Warhol, New York, 2007), Pictori români în Franța 1834-1939 (Bucureşti, 2012), Carmen Sylva, reine Elizabeth de Roumanie (Versailles, 2011; Carmen Sylva, uimitoarea Regină Elisabeta a României, Bucureşti, Humanitas, 2003, ajunsă la a cincea ediţie în 2012; Carmen Sylva. Königin Elisabeth von Rumänien – eine rheinische Prinzessin auf Rumäniens Thron, Stuttgart, 2011), Le style Second Empire. Architecture, décors et art de vivre (Paris, 2009). Anul trecut, Gabriel a alcătuit o frumoasă ediţie în limba franceză a memoriilor Reginei Maria: Histoire de ma vie (1875-1918).

Vă invit aşadar să aflaţi din interviul următor povestea lui Edmond Van Saanen-Algi (1882-1938), arhitectul român care a participat la realizarea unor clădiri emblematice ale Bucureştiului, printre care Palatul Academiei de Studii Economice și Palatul Telefoanelor. Gabriel Badea-Păun şi Oana Marinache semnează un album dedicat artistului, care va fi lansat pe 2 iunie 2015, la ora 18.30, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti. Gabriel mi-a mai povestit în interviu şi lucruri inedite despre viaţa, opera, eşecurile, bucuriile şi risipirile artiştilor care au fost şi colecţionari, de la Rubens la Jeff Koons. O carte la care lucrează chiar acum.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0