1 coperta

Neagu Djuvara. Sărbători la 99 de ani

20.12.2015
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Am fost la Neagu Djuvara să-i spunem „Crăciun fericit!”. Are 99 de ani. Râde sonor şi povesteşte.

1 coperta

2

3

Moş Neagu e bine sănătos, vorbăreţ şi elegant. A luat micul-dejun şi are o poftă grozavă de vorbă. Se lansează în discuţii istorice, lingvistice şi antropologice cu o vervă şi cu o curiozitate fabuloase. Comentează mutrele oamenilor, îi plac la nebunie fizionomiile. Sosul de soia şi dulceaţa franţuzească. Hainele bune şi apa de colonie adevărată. „C’est bien d’avoir de l’argent. Pour acheter de belles choses”, zice la un moment dat pe franţuzeşte. Adică e bine să ai un ban ca să te îmbraci bine şi să te poţi înconjura de lucruri frumoase. Mofturi. Pare snob, nu?

Nu. Neagu Djuvara are seninătatea inteligentă şi superficialitatea de bonton a omului care nu a avut deloc viaţă uşoară. Dar şi-a păstrat mereu ţinuta, bucuria, libertatea şi credinţa. Viaţa lui a fost mereu o luptă palpitantă. Fără încrâncenare, fără ambiţii. L-a purtat în locuri nebănuite şi l-a pus în situaţii-limită.

C’est bien d’avoir de l’argent. Pour acheter de belles choses.

În anii Primului Război Mondial, în timp ce tatăl său rămâne să lupte pe front, micul Neagu Djuvara pleacă în refugiu cu mama şi cu fratele său. Străbat împreună o Rusie frământată de revoluţie şi reuşesc să se salveze ca prin miracol, plecând cu ultimul tren de la Sankt Petersburg. Face şcoala în Franţa şi după ce îşi termină studiile luptă pe frontul de Est în cel de-al Doilea Război Mondial. Apoi intră în diplomaţie, iar instaurarea regimului comunist îl obligă să se exileze mai bine de patru decenii în Europa şi în Africa.

E un om liber. Nu are titluri, nu a avut funcţii importante în România. Am văzut mulţi intelectuali care trăiesc cu mâhniri şi frustrări că n-au obţinut recunoaşterea standard a efortului lor. Neagu Djuvara şi-a dorit să scrie despre istoria noastră, să fie tradus în engleză şi să producă bucurie oamenilor. A reuşit mult mai mult. Cărţile lui sunt o încântare şi pentru cunoscători, şi pentru habarnişti. Dar cel mai mult, oamenilor le place să-l asculte povestind. Are informaţiile omului de ştiinţă şi farmecul povestitorului.

Mă uit la el cu atenţie. E drept, luminos, îi sclipesc ochii. Are mereu un cuvânt bun pentru tine. Sau o poveste deocheată. E fericit că Sandra, nepoata lui minunată, a venit în ţară de Sărbători. În haina lui de casă cu model tweed e mai elegant decât mulţi în costum. Mă gândesc la asta, îi zic în şoaptă lui Filip şi ne pufneşte râsul.

A rămas să dea petrecere dansantă la 100 de ani. Abia aştept. Îl cred în stare.

4-6

7

   9-16

Fotografii: Filip Iorga. Sursa ultimei fotografii: Sandra Melone.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0