casa-regala

Ce se poartă şi cum te porţi la Casa Regală a României. 10 lucruri pe care e bine să le ştii şi alte câteva mărunţişuri

7.05.2015
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

La Casa Regală se poartă buna măsură, decenţa, zâmbetul şi buna-creştere. Nimic deosebit, dar sunt câteva lucruri pe care e bine să le ştii. Nu sunt specialistă în protocol, dar pot să vă povestesc din experienţa mea. Să vă fie de folos!

Pentru început, zece lucruri legate de etichetă:

 1. Respectă dress code-ul. Nu e făcut ca să-ţi dea bătăi de cap sau să te constrângă. Dress code-ul e o chestiune de respect faţă de gazde şi asigură coerenţa şi adecvarea oaspeţilor la un eveniment. Nu dispera, nu te da de ceasul morţii şi nu face din asta un capăt de ţară, dar străduieşte-te să-l respecţi.
 2. Răspunde întotdeauna la timp la o invitaţie. Precizarea RSVP nu este acolo degeaba. Fie că vei participa, fie că nu, e politicos să precizezi acest lucru răspunzând până la data precizată pe o invitaţie. Echipa de protocol a Casei Regale trebuie să organizeze totul în cele mai mici detalii, aşa că numărul invitaţilor e important, de aceea trebuie să anunţi la timp.
 3. Nu întârzia. Desfăşurătorul unui eveniment la care participă membrii Familiei Regale are repere foarte exacte. Este bine să nu întârzii, pentru că nu e deloc elegant să soseşti după membrii Familiei Regale.
 4. Închide-ţi telefonul mobil. Uită de el. Nici să nu-ţi treacă prin minte să suni pe cineva sau să răspunzi la un apel. Salut, da, sunt la Palatul Elisabeta, hai că te sun eu că nu pot să vorbesc acum, tocmai se aduce desertul. No way. Apropo de desert. S-ar putea să îţi placă atât de mult, încât să vrei să-l fotografiezi şi să-l pui pe Instagram. Abţine-te, nu e elegant. Bucură-te de acele momente şi ţine-le pentru tine.
 5. Salută corespunzător. Doamnele trebuie să facă o reverenţă discretă, iar domnii pot saluta printr-o înclinare a capului.
 6. Nu întinde mâna unui membru al Familiei Regale şi nu iniţia tu conversaţia. Este bine să nu ai tu iniţiativa unei strângeri de mână, ci să răspunzi doar dacă îţi este întinsă mâna. Aşadar, fii rezervat şi atent, nu te precipita. De asemenea, nu începe tu conversaţia, aşteaptă să ţi se adreseze câteva cuvinte.
 7. Respectă formulele de adresare potrivite membrilor Familiei Regale. Fie că participi la o conversaţie faţă în faţă, fie că trimiţi o scrisoare oficială Familiei Regale, formulele de adresare sunt la fel de importante. Pentru Regele Mihai şi Regina Ana formula corectă este Majestatea Voastră. Pentru membrii Casei Regale care au titlul de Principe sau Principesă (de exemplu Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu sau Principele Nicolae), formula de adresare este Alteţa Voastră Regală sau Alteţa Voastră. Pe plic, scrisorile au menţiunea: Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României sau, după caz, Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Până aici nu e deloc complicat, nu?Este bine să eviţi în adresarea directă formula dumneavoastră. Simplu. În practică, e al naibii de complicat. Eu am avut nevoie de concentrare ca să evit constant formula în interviurile cu membrii Familiei Regale. Când vrei să pui o întrebare, apare inevitabil tendinţa de a o adresa la persoana a II-a: Ce proiecte veţi susţine anul acesta? Care este cea mai puternică amintire pe care o păstraţi dumneavoastră din copilărie? Nerecomandabil. Formularea corectă este o combinaţie de adresare directă + persoana a III-a singular: Ce proiecte va susţine Alteţa Voastră anul acesta? Care este cea mai puternică amintire pe care o păstrează Alteţă Voastră din copilărie?Şi un pic de gramatică. Aveţi grijă la acordul posesivului. Am auzit frecvent:Alteţele Sale Regale vor pleca la Sinaia. Corect: Alteţele Lor Regale vor pleca la Sinaia.
 8. Nu fuma. Este nepoliticos să fumezi în prezenţa membrilor Familiei Regale, oriunde ai fi, într-un salon la Palatul Elisabeta sau în aer liber, în grădina Palatului. Pur şi simplu nu se face.
 9. Ia loc doar după ce s-au aşezat membrii Familiei Regale.
 10. Nu transmite cadouri sau mesaje oficiale direct membrilor Familiei Regale. Vrei să dăruieşti o carte care să ajungă în biblioteca Regelui Mihai? O poţi face prin Secretariatul Casei Regale sau prin Protocol. Vrei să transmiţi un mesaj? O poţi face prin poştă sau pe adresa electronică oficială.

Nimeni nu e absurd, însă. Există reţele de socializare şi Familia Regală este extrem de prezentă. Aici, lucrurile stau altfel. Membrii familiei primesc mii de mesaje de apreciere şi de prietenie la aniversări şi la sărbătorile importante. Le poţi scrie direct pe Facebook, dar nu folosi aceste reţele pentru mesaje importante, oficiale, pentru care este nevoie să te adresezi Secretariatului.

 

Acum, cinci lucruri pentru tine:

 1. Ţinuta ta pentru Garden Party. Despre doamne e vorba aici. Pantofii trebuie să fie frumoşi şi eleganţi, de acord. Dar decenţi şi comozi. Nu vrei să rămâi cu tocul înfipt în iarbă la fiecare pas. Imaginează-ţi pentru o clipă cum ai arăta: frumoasă, dar şleampătă. De asemenea, e preferabil să nu fie pantofi decupaţi sau sandale. Nu exagera în niciun fel. Nu veni prea transparentă, prea decoltată, prea mulată, prea machiată, prea coafată. Prea nimic. Păstrează măsura şi nu vei da greş.
 2. Nu insista să faci fotografii peste fotografii. La evenimentele din grădina Palatului, de 10 Mai de exemplu, poţi face fotografii, e plăcut şi nu încurci pe nimeni. Dar dacă vorbim despre un eveniment în interior, nu e elegant şi nici oportun să te iţeşti peste tot, să încurci oamenii de la Protocol sau pe cei din presă doar pentru că ai tu de făcut câteva fotografii, dintre care multe vor fi mişcate şi inutilizabile. La Casa Regală există un fotograf oficial, Daniel Angelescu, un om foarte talentat şi agreabil. Te vei putea bucura de cele mai bune 10-15 fotografii oficiale făcute de el în câteva zile, când vor apărea pe site-ul Familiei Regale.

  Fii atent la atmosfera şi natura evenimentului. Petrecerea aniversară a Principelui Nicolae la împlinirea a 30 de ani a fost de o eleganţă desăvârşită, dar extrem de relaxată, printre invitaţi erau foarte mulţi tineri, iar dineul a fost urmat de câteva ore de dans. Aşa au apărut zeci de selfie-uri, explicabile prin natura evenimentului, care ar fi fost inadecvate dacă era vorba despre o conferinţă în Aula Academiei, de pildă.

 3. Taxiurile la Palatul Elisabeta. Dacă nu ai venit cu maşina, vei lua probabil taxiul când te vei retrage de la un eveniment. Ar fi bine să îl chemi prin aplicaţia de pe mobil sau să o iei agale spre Arcul de Triumf şi să cauţi acolo, pentru că taxiurile nu prea vin la comandă la Palatul Elisabeta. Nu mă întrebaţi de ce, dar mi s-a întâmplat asta de multe ori şi mi-au confirmat-o şi alţii.
 4. Eticheta nu e o constrângere. Eticheta e o plăcere, nu o corvoadă. E bucuria de a respecta nişte reguli care funcţionează, cu diferite variaţii, peste tot în lume la Casele Regale. E plăcerea de a învinge haosul, dezordinea, apariţiile sau mesajele neîngrijite, ţinutele neinspirate, nesiguranţa. E o tradiţie, un stil de viaţă, o rigoare agreabilă care face ca totul să se desfăşoare lin, decent şi fermecător.
 5. Relaxează-te şi bucură-te. Ţin minte că atunci când l-am întâlnit prima dată pe Majestatea Sa Regele Mihai m-am emoţionat teribil, am îngheţat, mi s-au înmuiat picioarele, chiar şi acum când scriu amintirea e tulburătoare. Era în 2010, în curtea Palatului Elisabeta. Eram un grup de 3-4 prieteni şi a venit în mijlocul nostru. A zâmbit, ne-a adresat câteva cuvinte, a spus lucruri amuzante, a vorbit o română adevărată, minunată, un pic arhaică, un pic populară, familiară, firească, româna autentică pe care o auzi rar. A fost magic. Nimic forţat. Natural şi fermecător. Aşa că mi-a venit şi mie sufletul la loc.

Întâlnirea cu membrii Familiei Regale este un privilegiu şi o bucurie.

E un mic cadou că ai ajuns acolo.

Nu fi stresat, nu te agita inutil, nu te poticni în reguli.

Bucură-te.

Sursa fotografiilor: româniaregala.ro, familiaregala.ro.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0