Interviu cu Neagu Djuvara
Cărţile lui Neagu Djuvara sunt o încântare atât pentru cunoscători, cât şi pentru neiniţiaţi. Dar cel mai mult, oamenilor le place să-l asculte povestind. Are informaţiile unui om de ştiinţă, dar şi farmecul şi modestia unui discipol care nu încetează să înveţe şi să se mire de noile descoperiri. Dincolo de istoricul de succes, descoperim un martor privilegiat al istoriei ultimului secol.
În anii Primului Război Mondial, în timp ce tatăl său rămâne să lupte pe front, micul Neagu Djuvara pleacă în refugiu cu mama şi cu fratele său. Străbat împreună o Rusie frământată de revoluţie şi reuşesc să se salveze ca prin miracol. După terminarea studiilor în Franţa, va lupta pe frontul de Est în cel de-al Doilea Război Mondial. Apoi intră în diplomaţie, iar instaurarea regimului comunist îl obligă să se exileze mai bine de patru decenii în Europa şi în Africa.
În contextul crizei politice din Ucraina, la 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, Neagu Djuvara face o analiză a raporturilor de forțe dintre marile puteri. Ne vorbeşte despre frică, supravieţuire şi libertate. Despre credinţă şi miracolele din viaţa sa.